Bijwerkingen

Het gebruik van de morning after pil kan bepaalde bijwerkingen met zich mee brengen. Er moet dan ook zeker niet te licht mee omgesprongen worden. De morning after pil dient alleen gebruikt te worden in noodgevallen, vandaar ook de naam noodpil. Het gebruik van voorbehoedsmiddelen dient altijd de voorkeur te hebben.

Welke bijwerkingen van de morning after pil kunnen optreden?

Niet iedereen ervaart bijwerkingen na het gebruik van deze pil. De mogelijke bijwerkingen die je kunt ervaren zijn te verdelen in korte termijn (1 uur tot 2 dagen) en lange termijn (2 dagen tot enkele weken erna). De korte termijn morning after pil bijwerkingen lijken op griepverschijnselen. Je kunt hoofdpijn ervaren, maar ook misselijkheid, duizeligheid en vermoeidheid. Buikpijn en braken komen ook voor. Deze korte termijn bijwerkingen van de morning after pil zijn meestal na 2 dagen weer over. Let op! Als je binnen 3 uur na de inname van deze pil moet braken, neem dan zo snel mogelijk een nieuwe pil. Bij het braken komt de morning-after pil weer mee naar buiten waardoor je niet meer beschermd bent tegen een eventuele zwangerschap!

Na 2 dagen kan je te maken krijgen met de lange termijn bijwerkingen van de morning after pil. In feite heeft dit alles te maken met de menstruatie. Door het hormoon in deze pil kan de menstruatie flink in de war raken. Dit kan gevoelige borsten geven, maar ook onregelmatige bloedingen. De menstruatie kan zelfs enkele dagen over tijd pas komen. Houdt dit goed in de gaten. Is de menstruatie enkele dagen te laat? Doe dan een zwangerschapstest. Blijft de menstruatie maar uit? Herhaal dit dan een week later weer. De menstruatie kan door het gebruik van de morning after pil flink ontregeld raken. Blijf je last houden van allerlei bijwerkingen? Een bezoekje aan de huisarts kan dan duidelijkheid geven.